Průběh zimování

10.02.2017 16:54

Máme 10. února a mnozí z Vás si jistě říkají, že už je nejvyšší čas, aby zima skončila. Z našeho lidského pohledu si to říkám taky, z pohledu mých želv je zima ideální, protože nemají v místě, kde zimují (tj. ve sklepě), moc vysokou teplotu - pohybuje se aktuálně okolo 3 stupňů nad nulou, což je pro ně naprosto optimální a věřím, že se to pozitivně odrazí na jaře do jejich chuti do života - budou se dostatečně pářit a samice snášet (doufám, že oplozená) vejce.

 

Jinak k samotnému zimování - já želvy zimuji ve vlhkém substrátu (směs lignocelu a písku), tedy ten samý substrát, co mají v teráriu. Mladé želvy se mi zahrabou při zazimovacím procesu (postupné snížení teplot v průběhu 14 dnů) samy, starší želvy zahrabu sám. Napřed počkám, až "ztuhnou" a pak vyhrabu jamku, želvu do ní umístím a opatrně zahrnu substrátem, nechám jen kolem hlavy prostor. Želva se sama zatáhne do krunýře a po 14 dnech zimování už má klasickou pozici, zavřené oči (vypadají jako napuchlé) a zatažená do krunýře. 

 

Ne u všech želv je však zimování stejné, někteří jedinci sice spí, ale hlavu mají vystrčenou z krunýře. Ačkoli to literatura nepopisuje jako ideální pozici při zimování, z mé zkušenosti takto zimuje dost želv a nikdy jsem v tom neshledal žádný problém či handicap, který by z toho želva na jaře měla. To samé platí, i pokud by želva nebyla zahrabaná, je zde však vyšší riziko, že se odvodní, v krajním případě (v kombinaci se suchým substrátem a suchým sklepem) by mohlo dojít i k dehydrataci želvy vedoucí k  jejímu úmrtí, což by však hrozilo pravděpodobně jen v kombinaci s dlouhou dobou zimování.

 

V průběhu zimování želvy kontroluji, v případě suchého substrátu ho prolívám vodou, klidně i několik litrů vody na metr čtvereční. Na metr čtvereční mám v jedné bedničce max. 4 želvy, aby se mohly v průběhu zimování otáčet - což dělají želvy běžně. Jednou se vyhrabou, pak se zase zahrabou...je to zvláštní, když uvážíme, že má želva mnohonásobně zpomalený tep a v podstatě neleze. Já si to představuji tak, že se otáčí postupně klidně během i několika dní.

 

Ohledně zimování ročních želv mohu uvést, že jsem se v některé publikaci dočetl, že takto mladé želvy se zimovat nemají, že hrozí riziko jejich úmrtí, když uvážíme, že procentuální úbytek váhy během zimování vyšší než 10% vede k úmrtí a u ročních mládat 10% váhy může představovat jen pár gramů. Já s tímto díkybohu nemám negativní zkušenost a vždy zimuji hned první rok, tzn mládata narozená v červenci zimuji již v jejich půl roce věku, většinou od prosince do ledna, tedy jen měsíc. Příští rok již 2 měsíce, další 2 roky 3 měsíce a pak již normálně 5 měsíců - listopad až březen.